Laboratorium en Bloedafname
Laboratorium
Op ons laboratorium in Koog aan de Zaan komen alle monsters (bloed, urine en feces), afkomstig van alle afnamelocaties en huisbezoeken vanuit onze hele regio tezamen. Hier worden de monsters nogmaals gecontroleerd, gesorteerd en klaargemaakt voor de analyseapparatuur.
Hierbij wordt gebruik gemaakt van geavanceerde moderne apparatuur, zowel voor de monstervoorbewerking als de apparatuur waarop de onderzoeken daadwerkelijk plaatsvinden.
Het laboratorium registreert het te onderzoeken materiaal, voert de aangevraagde bepalingen uit, analyseert en valideert analyseresultaten. Tevens draagt de afdeling zorg voor de rapportage en administratie van de analyseresultaten en onderzoeken.
Ook zorgt het laboratorium voor het verzenden van monsters naar enkele andere laboratoria waaraan testen worden uitbesteed, die we niet in eigen beheer uitvoeren.
Bloedafname
Bloed wordt afgenomen met een venapunctie of een vingerprik. De venapunctie heeft de voorkeur. Bij de venapunctie wordt met een holle naald via de huid een ader aangeprikt en het bloed in een buisje opgevangen. De aderen aan de binnenkant van de elleboog zijn hier het meest geschikt voor.
Eventueel kan het bloed afgenomen worden door middel van een vingerprik. Het bloed wordt dan opgevangen in een cupje. Een cupje is een klein dun buisje van ongeveer 1,5 cm hoog. Beide prikken kunnen een beetje pijnlijk zijn, maar dit is slechts van korte duur.
Na de bloedafname krijgt u een depper om de plek waar u geprikt bent goed dicht te drukken. Dit helpt om het bloed te stelpen. Het is raadzaam om na de bloedafname de afnameplek 1 – 2 minuten goed af te drukken en tijdelijk de arm niet te zwaar te belasten. Ondanks zorgvuldig handelen zijn blauwe plekken of nabloedingen niet altijd te voorkomen. Mocht dit zich voordoen, dan kunt u contact met ons opnemen.
Bloedafname aan huis
SALT heeft een buitendienst, die de service biedt cliënten in hun thuisomgeving te prikken. Dit gebeurt op verzoek van uw huisarts/zorgverlener en geldt voor cliënten die slecht ter been zijn of om medische redenen thuis moeten blijven. De afspraak om aan huis te prikken dient door uw behandelend arts aangemeld te worden bij onze medische administratie.
Bloedafname bij kinderen
De meeste kinderen vinden bloedafname eng en zien op tegen bloedprikken. Logisch, een prik is ook niet fijn.
Dat is de reden dat wij als SALT extra aandacht aan de kinderen en hun ouders willen geven. Wij verzoeken u dan ook als ouder, bij een aanvraag voor het prikken van uw kind, naar onze medische administratie (088-9100100) te bellen voor een afspraak. Een ervaren medewerker neemt dan de tijd om rustig en kindvriendelijk de afname te doen. Als beloning krijgen de kinderen een kleurplaat en/of prikdiploma.
Bloedonderzoek
U bent bij de (huis)arts geweest en komt nu bij SALT voor bloedonderzoek. In het bloed kunnen verschillende stoffen gemeten worden, die iets kunnen zeggen over uw gezondheid of uw behandeling. Afhankelijk van de vraagstelling die u en uw behandelend arts hebben, worden in overleg met de laboratoriumspecialist de juiste analyses/onderzoeken in uw bloed uitgevoerd.
Dit bloedonderzoek draagt bij aan:
- het vaststellen van een diagnose of het uitsluiten van een ziekte;
- het volgen van het verloop van een ziekte;
- het vaststellen van het succes van een behandeling;
- het voorkomen van een ziekte.
Urine- en fecesonderzoek
Urineonderzoek
Onderzoek van een urinemonster kan helpen bij het stellen van bepaalde diagnoses. Wanneer u bent doorverwezen voor urineonderzoek, dan wil uw zorgverlener meer weten over de aanwezigheid van ziekten van de nieren of de urinewegen. Ook andere stoornissen in het functioneren van uw lichaam kunnen zo opgespoord worden.
Onderzoek van een urinemonster kan helpen bij het stellen van bepaalde diagnoses. Door urineonderzoek kunnen stofwisseling- en nierziekten worden opgespoord. Evenals bij het bloed, komen hierbij bepaalde stoffen teveel of juist te weinig voor in de urine. Vaak is dit een indicatie voor een bepaalde ziekte.
Voor het onderzoek is het opvangen van de eerste ochtendurine meestal voldoende. De eerste urine in de ochtend is het meest geschikt voor onderzoek. Deze urine is namelijk het meest geconcentreerd. Houd voor het opvangen de tijd aan dat u normaal opstaat.
Het is belangrijk dat de urine op de juiste manier wordt opgevangen. Uw zorgverlener geeft u de juiste instructies en het benodigde opvangpotje mee. Heeft u geen opvangpotje meegekregen, dan kunt u er ook één bij de apotheek (tegen betaling) verkrijgen. Afwijkende potjes worden niet in behandeling genomen. Afwijkende potjes kunnen zorgen voor onbetrouwbaar onderzoek, waardoor u een onjuiste uitslag krijgt.
Bij sommige onderzoeken kan het nodig zijn dat u 24 uur lang alle urine verzamelt. Uw zorgverlener geeft u ook hierover de juiste instructies. Het benodigde materiaal krijgt u mee van uw zorgverlener of kunt u afhalen op de locaties Koog aan de Zaan (Molenwerf) en Purmerend (Medisch Centrum de Gors).
Voor alle urine geldt dat deze binnen 2 uur na het opvangen op het laboratorium moet zijn voor een goed onderzoeksresultaat.
Tarieven
Voor onze actuele tarieven verwijzen wij u door naar onze Tarieven pagina.