Gynaecologische-echo

Dit is een inwendige echo van de onderbuik, m.n. van de baarmoeder en eierstokken. Veel voorkomende redenen om een gynaecologische echo te doen, zijn:

  • Afwijkend bloedverlies: zeer hevige of pijnlijke menstruatie, bloedverlies tussen de menstruatie door, of bloedverlies na de overgang.
  • Een afwijkende bevinding bij het inwendig onderzoek, bijvoorbeeld het vermoeden van vleesbomen of een vergrote eierstok.
  • Een situatie waarbij het inwendig onderzoek moeilijk te beoordelen is, bijvoorbeeld overgewicht of spanning.
  • Controle van een spiraaltje.
  • Het vermoeden dat er een buitenbaarmoederlijke zwangerschap bestaat.
  • Controle na een miskraam.

Het onderzoek

Bij een inwendige echo ligt u op een onderzoeksbank nadat u uw onderlichaam ontbloot heeft. Om de dunne transducer (= instrument waarmee het echoscopische onderzoek wordt verricht) wordt een condoom gedaan. Daarop wordt gel aangebracht om het inbrengen in de schede gemakkelijker te maken. Het inbrengen doet meestal geen pijn, maar bij een ontsteking of een bloeding in de buik kan het onderzoek wel pijnlijk zijn. Het onderzoek duurt ongeveer 10 – 15 minuten.

Voorbereiding

Het inwendige onderzoek verloopt makkelijker met een lege urineblaas. Zorg er dus voor dat u voor het onderzoek heeft geplast. Het onderzoek kan probleemloos tijdens de menstruatie plaatsvinden.

Belangrijk:

Sommige vrouwen hebben moeite met een inwendige echo. Dat kan te maken hebben met vervelende seksuele ervaringen in het verleden of met een eerder pijnlijk gynaecologisch onderzoek. Wat ook de reden is, bespreek het van tevoren met degene die het echoscopisch onderzoek doet, zodat u samen naar een oplossing kunt zoeken.

Wat neemt u mee naar het onderzoek

  • Het aanvraagformulier (indien u deze heeft gekregen)
  • Uw legitimatiebewijs

De uitslag

Uw zorgverlener ontvangt de uitslag van SALT. U kunt een afspraak maken met uw zorgverlener om de uitslag van het onderzoek te bespreken.

Voortijdig afzeggen

Bij verhindering dient u ons minimaal 48 uur van tevoren te bellen (tel.: 088 – 9 100 170). Bij niet tijdig afmelden worden er administratiekosten in rekening gebracht.