Bloedafname

Bloed wordt afgenomen met een venapunctie of een vingerprik. De venapunctie heeft de voorkeur. Bij de venapunctie wordt met een holle naald via de huid een ader aangeprikt en het bloed in een buisje opgevangen. De aderen aan de binnenkant van de elleboog zijn hier het meest geschikt voor.
Eventueel kan het bloed afgenomen worden door middel van een vingerprik. Het bloed wordt dan opgevangen in een cupje. Een cupje is een klein dun buisje van ongeveer 1,5 cm hoog. Beide prikken kunnen een beetje pijnlijk zijn, maar dit is slechts van korte duur.

Na de bloedafname krijgt u een depper om de plek waar u geprikt bent goed dicht te drukken. Dit helpt om het bloed te stelpen. Het is raadzaam om na de bloedafname de afnameplek 1 – 2 minuten goed af te drukken en tijdelijk de arm niet te zwaar te belasten. Ondanks zorgvuldig handelen zijn blauwe plekken of nabloedingen niet altijd te voorkomen. Mocht dit zich voordoen, dan kunt u contact met ons opnemen.

Indien uw zorgverlener het nodig acht dat wij bij u thuis komen om bloed af te nemen, dan kan dit door uw zorgverlener bij ons aangevraagd worden.

Op verzoek van de huisarts komen onze medewerkers bij u thuis voor bloedafname. Dit doen zij graag. Echter zijn hier wel enkele spelregels voor. Dit om de veiligheid en kwaliteitsgarantie van het onderzoek te waarborgen.

 1. Huisdieren graag even apart.
  Dieren vinden het vaak niet zo fijn als je dichtbij hun baasje komt. De medewerkers moeten hun werk zorgvuldig kunnen uitvoeren, zonder dat de huisdieren hierbij tot last zijn. Het is daarom van belang dat de dieren even in een aparte ruimte zitten tijdens het bezoek van onze medewerker.
 2. De medewerker houdt de schoenen aan.
  Sommige mensen vragen of onze medewerkers hun schoenen uit willen doen. Onze medewerker heeft een volle planning en moet snel door kunnen naar de volgende cliënt. Onze medewerkers houden daarom hun schoenen aan. Heeft u echter bezwaar tegen het gebruik van schoenen in uw huis, dan kunnen over-sloffen/schoenhoezen aangeschaft worden. U heeft dan geen schoenen in huis en de medewerker kan weer snel door. Zorgt u dan dat u over -sloffen in huis heeft?
 3. Zorg dat u thuis bent.
  Het klinkt misschien logisch, maar regelmatig staan onze medewerkers voor een dichte deur. Vervelend voor u, maar ook voor onze organisatie. Zorg dat u thuis bent op de afgesproken ochtend. Het kan natuurlijk voorkomen dat u onverwachts de afspraak moet afzeggen. Dit kan via onze medische administratie: 088-9100100.
 4. Nuchter?
  Let u er nog even op of u wel of niet nuchter hoeft te zijn? Dit voorkomt een teleurstelling. Indien de bloedafname nuchter plaats moet vinden staat dit ook op uw aanvraagformulier vermeld.

Bloedafname aan huis

SALT heeft een buitendienst, die de service biedt cliënten in hun thuisomgeving te prikken. Dit geldt voor cliënten die slecht ter been zijn of om medische redenen thuis moeten blijven. Dit gebeurt op verzoek van uw huisarts.  De afspraak om aan huis te prikken dient door uw behandelend arts aangemeld te worden bij onze medische administratie.

Voorbereiding

Voor sommige bloedonderzoeken is het belangrijk dat u nuchter bent. Indien u nuchter moet blijven krijgt u dit te horen van de zorgverlener of staat dit vermeld op het aanvraagformulier. Wij hanteren bij nuchter:

 • 8 uur voor bloedafname niet eten en drinken, behalve water (ook geen kauwgum).
 • Over het innemen van orale medicatie/insuline kunt u contact opnemen met uw zorgverlener.

Vooraf afspraak maken?

U bent bij SALT zonder afspraak welkom op onze afname locaties. Echter voor enkele bloedonderzoeken is het maken van een afspraak wel wenselijk gezien de complexiteit van een onderzoek of vanwege de openingstijden van een bepaalde locatie.

Dit geldt onder andere voor de volgende bepalingen: Kreatinine clearance, Cortisol 16:00, PTH(+ca), GTT, LTT. Uw arts zal u hierover informeren. Ook staat het aangegeven op het (digitale)aanvraagformulier.

Voor het maken van een afspraak kunt u telefonisch contact opnemen met onze medische administratie: 088 – 9 100 100.

Hoe laat kunt u de medewerker bloedafname bij u thuis verwachten?

Bij bloedafname waarbij u nuchter moet zijn is dit tussen 08:00 en 10:30 uur.

Voor de bloedafname waarbij u niet nuchter hoeft te zijn is dit tussen 08.00 en 14.00 uur.

Voor de Trombosedienst komt de medewerker tussen 0.800 en 14.00 uur.

Het is niet mogelijk om een specifieke tijd aan te geven.

Voor sommige bloedonderzoeken is het belangrijk dat u nuchter bent. Indien u nuchter moet blijven krijgt u dit te horen van de zorgverlener of staat dit vermeld op het aanvraagformulier.

Wij hanteren bij een nuchtere afname :

 • 8 uur voor bloedafname niet eten en drinken, behalve water (ook geen kauwgum).
 • Over het innemen van orale medicatie/insuline kunt u contact opnemen met uw zorgverlener.

Bloedafname bij kinderen

De meeste kinderen vinden bloedafname eng en zien op tegen bloedprikken. Logisch, een prik is ook niet fijn.

Dat is de reden dat wij als SALT extra aandacht aan de kinderen en hun ouders willen geven.

Wij verzoeken u dan ook als ouder, bij een aanvraag voor het prikken van uw kind, naar onze medische administratie (088-9100100) te bellen voor een afspraak.

Een ervaren medewerker neemt dan de tijd om rustig en kindvriendelijk de afname te doen. Als beloning krijgen de kinderen een kleurplaat en/of prikdiploma.

Voorbereid naar het spreekuur met Prik!

Prik! is een app voor op de ipad of iphone. Hier wordt stap voor stap uitgelegd hoe het bloedprikken bij kinderen gaat. Samen met uw kindje kunt u zich op een speelse en leerzame manier voorbereiden. De app is ontwikkeld door het Wilhelmina Kinderziekenhuis.

Download hem hier: App Prik!

QR code App Prik!

Legitimatiebewijs

Wij vragen u altijd om een geldig legitimatiebewijs. SALT is namelijk als zorgaanbieder wettelijk verplicht uw Burgerservicenummer (BSN) te noteren. Uw BSN staat op uw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart. Wij verzoeken u dan ook een van deze legitimatiebewijzen mee te nemen naar een van de priklocaties.

Zo werkt het bij SALT

 1. Uw huisarts heeft u doorverwezen voor onderzoek.
 2. U bereidt zich voor op het onderzoek.
 3. U gaat, met een geldig legitimatiebewijs naar een priklocatie. (Klik hier voor locaties van SALT)
 4. Uw huisarts bespreekt de uitslag van het onderzoek met u.