De trombosedienst van SALT begeleidt haar cliënten bij het gebruik van de antistollingsmedicijnen waaronder acenocoumarol of fenprocoumon.
De trombosedienst is verantwoordelijk voor het geven van antistollingsadviezen conform de eisen van de Federatie van Nederlandse Trombosediensten (FNT). SALT heeft zich aangesloten bij de Cliëntenraad Trombose Diensten die de gemeenschappelijke belangen van trombosedienstcliënten behartigt.
De diabetesdienst bestaat uit diabetesverpleegkundigen van SALT en Evean. Deze werken intensief samen met de huisartsen in de regio Zaanstreek, Waterland en Kennemerland, die deelnemen aan de DBC voor diabetes type 2 bij de zorggroep SEZ (Stichting Eerstelijns Zorg).
Verwijzing voor SALT-diabeteszorg kan via ZorgDomein.
Medewerkers van de trombosedienst verzorgen de bloedafname voor bepaling van de INR-waarde. De bepaling van de INR wordt in een laboratorium uitgevoerd. De dosering wordt vastgesteld op geleide van de INR en aanvullende belangrijke medische gegevens.
Voor het bepalen van de INR-waarde wordt gebruik gemaakt van de vingerprik; met een klein prikje in de vinger en slechts één druppel bloed wordt de stollingswaarde bepaald. De uitslag is kort daarna beschikbaar waardoor er snel geanticipeerd kan worden op de INR-uitslag. In slechts enkele gevallen kan bloedafname vanuit de arm alsnog noodzakelijk blijken te zijn.
U kunt een cliënt aanmelden door het (her)aanmeldingsformulier op deze pagina te gebruiken en in te vullen.
Nadat u het formulier volledig hebt ingevuld en geparafeerd kunt u het mailen naar trombosedienst@salt.nl.
Het originele (her)aanmeldingsformulier kunt u eventueel printen en meegeven aan de cliënt.
• type anticoagulantia (VKA);
• indicatie antistollingsbehandeling;
• (relatieve) contra-indicatie antistollingsbehandeling;
• dosering afgelopen 4-7 dagen;
• indien bekend: laatste INR uitslagen bij ontslag;
• overig medicijngebruik;
• cliënt graag inlichten over inname antistollingsmedicatie (’s avonds rond etenstijd);
Nadat wij het (her)aanmeldingsformulier hebben ontvangen, neemt een medewerker van de Trombosedienst telefonisch contact op met de cliënt voor het plannen van een intakegesprek. Tijdens het intakegesprek, dat binnen drie dagen na aanmelding plaatsvindt, wordt ook de eerste controle uitgevoerd.
De eerste controle vindt meestal bij de cliënt thuis plaats. Voor de daaropvolgende bloedafnames kunnen cliënten, indien mogelijk, een priklocatie bezoeken. Zo nodig bezoeken wij uw cliënt thuis.
Download hier het aanmeldingsformulier.
Voor vragen over startdoseringen, het tijdelijk staken van antistolling in verband met een ingreep of andere onderwerpen kunt u op werkdagen tussen 08.00 en 17.00 uur contact opnemen met een van onze doseerartsen of doseeradviseurs.
In het weekend en op feestdagen zijn wij voor spoedgevallen bereikbaar tussen 17.00 en 18.00 uur op 06-51595835.
Het telefoonnummer van de arts van de trombosedienst is bekend bij de dienstdoende medewerker en de regionale huisartsenposten Zaanstreek/Waterland. Dit nummer is uitsluitend bedoeld voor zeer dringende medische zaken en alleen toegankelijk voor artsen en specialisten (arts-arts overleglijn). Deze speciale overleglijn is op doordeweekse dagen na 17.00 uur en in het weekend 24 uur per dag bereikbaar.