In de regio Zaanstreek stonden tot 25 mei 2021 twee DEXA scanners. Eén bij  SALT en één bij het ZMC. Beide scan-apparaten waren toe aan vervanging. Het gezamenlijke beeld van het ZMC en SALT is dat het strikt genomen niet noodzakelijk is om, fysiek zó dicht bij elkaar, twee nieuwe scanners aan te schaffen. Het is voor beide organisaties aantrekkelijk om hierin samen op te trekken.

Extra voordeel is om alle patiënten in de regio met hetzelfde toestel te scannen. Hiermee wordt het kwalitatief beter mogelijk om onderzoeken, gedaan in de loop der jaren, te kunnen vergelijken. En zo komen we tegemoet aan het landelijke project ‘Juiste Zorg op de Juiste Plaats.’
Zowel de eerste lijn als tweede lijn maken gebruik van de zelfde scanner. Beide organisaties gebruiken de DEXA scanner met inzet van eigen personeel.

Huisarts
Voor u als huisarts verandert er niets. U vraagt nog steeds via ZorgDomein de DEXA scan aan bij SALT als eerstelijns onderzoek met hetzelfde eerstelijns tarief.
Bij SALT ontvangt u een goede beoordeling inclusief een behandeladvies, waarmee de patiënt  langer in de eerste lijn kan blijven.

Indien de patiënt toch naar de tweede lijn dient te worden verwezen heeft de specialist, met de in de eerste lijn gemaakte scan, een goede vergelijking voor de vervolgscan.
Omgekeerd geldt hetzelfde. Bij een terug- verwijzing naar de eerste lijn kunnen de scans goed vergeleken worden, omdat de eerste- en tweedelijns-scan op het zelfde apparaat gemaakt zijn.

 

Patiënten
De enige verandering voor patiënten  is de locatie van de DEXA scan. Patiënten zien het vertrouwde  personeel van SALT bij het maken van de scan.
Patiënten worden via de bevestigingsmail op de hoogte gebracht van de locatie.

Voordelen

  • Een DEXA scan tegen eerstelijns-tarief
  • U ontvangt een goede beoordeling inclusief behandeladvies
  • Patiënt kan langer in de eerste lijn blijven.
  • Indien verwijzing naar specialist nodig blijkt, vormt de eerstelijns-scan een goede vergelijking voor een vervolgscan.
  • Samen houden we de kosten van zorg hiermee effectief laag.