24-uurs bloeddrukmeting

Wat is een 24-uurs bloeddrukmeting

Als uw dokter uw bloeddruk meet, kan deze wat hoger zijn dan wanneer deze in uw eigen omgeving gemeten wordt. Door een 24-uurs opname van de bloeddruk krijgt uw zorgverlener een beter beeld van de bloeddruk. Op basis van de uitslag kan uw arts met u beslissen in hoeverre u wel of geen bloeddrukverlagende medicatie nodig heeft.

Het onderzoek

Gedurende 24 uur wordt overdag iedere 20 minuten en ’s nachts ieder half uur de bloeddruk gemeten. De manchet blijft om de arm en u draagt een klein kastje bij u. De manchet en het kastje mogen niet nat worden. U krijgt een dagboeklijstje mee om eventuele bijzonderheden van die dag te noteren. In een enkel geval kan het voorkomen dat de bloeddrukmeter niet goed gemeten heeft en dat de meting herhaald moet worden.

Voorbereiding

Gelieve een T-shirt of een trui te dragen waarvan de mouwen niet te strak zitten. De bloeddrukmeter en de slang kunnen dan gemakkelijk en onopvallend gedragen worden.
Om een goed beeld te krijgen van uw bloeddruk is het belangrijk om uw normale ritme aan te houden. Sporten en douchen is echter niet mogelijk.
U mag uw (bloeddruk) medicijnen gewoon innemen, tenzij uw zorgverlener anders adviseert.

Wat neemt u mee naar het onderzoek

  • Het aanvraagformulier (indien u deze heeft gekregen)
  • Uw legitimatiebewijs

De uitslag

Uw zorgverlener ontvangt de uitslag van SALT. U kunt een afspraak maken met uw zorgverlener om de uitslag van het onderzoek te bespreken.

Voortijdig afzeggen

Bij verhindering dient u ons minimaal 48 uur van tevoren te bellen (tel.: 088 – 9 100 170). Bij niet tijdig afmelden worden er administratiekosten in rekening gebracht.