De afgelopen periode zijn er bijna 1000 aanvragen antistoffen COVID door SALT verwerkt.
Hierbij werd gebruik gemaakt van de Wantai-test (RIVM goedgekeurd) met een sensitiviteit van 94,5 %, welke door OLVG Lab BV is uitgevoerd.
Het aantal positieve resultaten (duidend op een doorgemaakte COVID-19 infectie) bedroeg hierbij 16%.
Dit percentage ligt een stuk hoger dan de 5,5% die Sanquin onlangs gevonden heeft bij een selectie van hun bloeddonoren.

Op zich begrijpelijk dat wij een hoger percentage hebben gevonden omdat alleen cliënten/patiënten aangeboden zijn die minimaal 14 dagen na het onstaan van klachten mogelijk passend bij een COVID-19 infectie voor dit onderzoek ingestuurd zijn.
In de tussentijd hebben wij bij SALT de Elecsys SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus) test vergeleken met deze Wantai-test en vinden hierbij een sensitviteit van deze test van 96,4%, waarmee ook deze test voldoet aan de RIVM criteria.

Ook deze test is een kwalitatieve test, waarbij als combi de IgG, IgM en (IgA) antistoffen worden gemeten (dus totaal immuunglobuline gericht tegen COVID-19).
Met deze Elecsys SARS-CoV-2 test, die op ons eigen platform binnen het lab geanalyseerd kan worden, zullen we vaak dezelfde dag, en anders de volgende werkdag een uitslag kunnen rapporteren.